Granroth-Junes sukusivut - släktportal - family site Granroth-Junes
Etusivu/ index
Suvun historiaa
Sukukokous
Sukuseura
Släktens historia
Släktmöte
Släktföreningen
In English
SLÄKTEN GRANROTH UNDER TRE SEKEL
Boken har publicerats den 26 februari 2010

”Kanske är det så att släktens betydelse endast har ökat i denna allt mera internationella och globala värld. Människan behöver en fast punkt i tillvaron, hon behöver rötter, hon vill veta var hon hör hemma, varifrån hon kommer.”

Nu har Du chansen att bli ägare till en unik bok om släkten Granroth! Rötterna finns stadigt förankrade i den österbottniska myllan men rottrådarna är internationella och emigranterna många.

På drygt 1 200 sidor och i 700 bilder presenteras över 4 700 familjer, alla ättlingar till 1700-talskaplanen Gustaf Granroth i Pedersöre och fem av hans barn. Dottern Anna Elisabet blev anmoder för släkten Heselius. På 1840-talet styrde Anders Gustaf Granroth, 16, kosan norrut till Torneå och Granroth byttes till Junes.



Vilka två ”granrötter” tävlade i OS i Helsingfors 1952? I Petter Granroths artikel hittar du svaret och fakta om många andra i släkten som visat och visar framfötterna på idrottsarenorna. Sixten Ekstrand lyfter fram de många prästerna i släkten. I andra artiklar kan du läsa om Pirilö, Karby, Socklot och Östensö, om Jakobstads båtvarv, om störtregnet som stängde guldgruvan i Sydafrika, om laxfiske i Torneå älv osv. Scenen är arbetsplats för en del. Men varför finns självaste Charlie Chaplin med på ett hörn?

Boken säljs vid släktträffen i Torneå. Den kan också köpas i Jakobstads Bokhandel. Om du är bosatt på annan ort eller önskar boken per post, sänd ett mejl till granjun@hotmail.com för mer information.

SLÄKTEN GRANROTH UNDER TRE SEKEL

Pris: 75 euro för boken i två band, som säljs endast tillsammans i en praktisk box.
Utgivare: Släktföreningen Granroth – Junes Sukuseura rf
Redaktör: Ingegerd Ekstrand
Grafisk utformning: SignDesign/Sanna Kallio
Pärmteckningar: Håkan Ahlnäs
Foto: privata släktfoton, Esa Melametsä
Tryckeri: Arkmedia, Vasa


Tidigare publicerats


Tre släktböcker, eller släktutredningar, om släkten Granroth-Junes har tidigare utkommit. En finns på svenska, "Släken Granroth i Pedersöre" (från 1960-talet). De andra är Tauno Tattaris "Granroth eli Junes-suku" (1932) samt Pirkko Siivonens "Granroth-Junes suku" (1997). Tattaris text har Kari-Juhani Korpi inkluderat på sin webbplats.


Genomföring av hemsidorna - Mikko Junes