Jälkikirjoitus

Launosnetin sivuston ylläpito on päättynyt 15.1.2013 kyläyhdistyksen purkautumisen myötä.

Kylätoiminta luotiin 1970-luvun loppupuolella vastalääkkeeksi maaseudun syrjäisten kylien autioitumiselle. Toimintatapa omaksuttiin myös niissä maaseututaajamissa, joihin muutti runsaasti uusia asukkaita kaupungeista. Aluksi kokoonnuttiin suurin joukoin kyläkokouksiin vaatimaan parempia palveluja. Kun tuloksia syntyi tuskastuttavan hitaasti ja väki alkoi tavastua vaatimattomiin oloihinsa, innostus kylätoimintaan laantui. Ensimmäiset merkit tästä näkyivät myös Launosten kylätoiminnassa 1980-luvun puolivälissä.

Kylätoiminta on ollut usein ulkoaohjautuvaa eli reaktiivista. Se kertoo siitä, ettei ole itse voitu olla mukana vaikuttamassa asioiden valmisteluun. Kun suunnitteilla on ollut ylimitoitettuja tiehankkeita tai on tapahtunut jotain muuta kylän rauhallista elämänmenoa uhkaavaa, väki on yleensä lähtenyt liikkelle. Kylätoiminta on silloin toiminut eräänlaisena ukkosenjohdattimena asukkaiden ja päättäjien, yleensä virkamiesten välillä. Rauhallisempina jaksoina on voitu vaihtaa vapaalle ja järjestää juhlia ja muuta toimintaa.

Kylätoiminnan kriisiytyminen alkaa yleensä siitä, kun vastuupaikoille ei tahdo löytyä uusia kasvoja. Launosissa tähän tilanteeseen jouduttiin jokaisella vuosikymmenellä 1980-luvulta alkaen toiminnan päättymiseen saakka. Jonkin aikaa tilanteesta selvitään sillä, että vanhat uhrautuvat "vielä kerran". Kun sitä jatkuu riittävän pitkään, loppu on lähellä. Launosissa tähän tultiin 2010-luvun alussa. Pienemmissä kylissä tilanne voi olla samankaltainen, mutta sosiaalinen paine estää lopullisten ratkaisujen tekemisen.

Launosissa tällaista ongelmaa ei ollut, koska kylä oli paisunut 1980-luvun alun muutaman sadan asukkaan teollisuuskylästä liki parin tuhannen asukkaan lähiökyläksi. Muuttajat eivät enää mieltäneet paikkaa kyläksi, jolla olisi yhteinen historia ja asukkailla riittävästi yhteisiä intressejä vaalittavanaan. Asuinpaikan yhteisöllisyys ei ulottunut naapuria eikä omia tai lasten harrastuskuvioita pidemmälle. Leipätyö siihen liittyvine ihmissuhteineen oli joka tapauksessa kaupungissa.

Launosten kyläyhdistys on ollut edelläkävijänä internetin hyödyntämisessä. Kylän oma nettisivusto Launosnet luotiin jo 2000-luvun alkuvuosina, ja sivuille tuotettiin runsaasti paikallista uutisaineistoa. Kylälehteä oli tehty paljon aikaisemmin ja sekin eli parasta vaihettaan noina talouden kasvun vilkkaina vuosina. Kyläpostia painettiin satamäärin jaettavaksi talkootyönä jokaiseen kotiin. Mutta sekään ei auttanut. Ehkä oli virhe tehdä asioita liian valmiiksi? Syntyi kenties mielikuva, että siellä on ammattimiehet ja -naiset hoitamassa asioita, eihän siellä minua tarvita. Mutta tekijöiden voimat ehtyivät.

Kun kylätoiminnan loppu alkoi olla näkyvissä, ja samat Launosten ihanat naiset olivat kantaneet vuosikausia vetovastuuta harteillaan, syntyi ajatus koota kylätoiminnan historia yksien kansien väliin. Niin tehtiin Launosten kylätoiminnan 30-vuotisjuhlakirja, "Launonen - historiaa, kylätoimintaa ja maallemuuttajia", josta tuli kylätoiminnan nekrologi (muistokirjoitus), vaikka salaisesti joku saattoi jotain muuta toivoa. Niin se vain loppui, ja kyläyhdistys purkautui 15.1.2013 pidetyssä kokouksessa.

Olisi kohtuutonta väittää, että yhteisöllisyys on kuollut kokonaan. Ei se ole kuollut, se on vain suuntautunut muualle ja muihin asioihin. Ihmiset liikkuvat nykyisin autoilla, junilla ja lentäen enemmän kuin koskaan, ja työ- ja lomamatkoja tehdään yhä kauemmaksi. Uuteen asuinyhteisöön ei haluta sitoutua, koska vanhat kontaktit ovat tuskin tunnin ajomatkan päässä tai vielä lähempänä verkossa. Monille riittää, kun tuntee naapurinsa tai joitakin kivoja ihmisiä harrastusten parista. Sitä paitsi työelämässäkin vaaditaan nykyisin aivan mahdottomia...

Kiitos yhteistyön vuosista hyvää elämää kaikille!

toivottaa Launosnetin ex-toimitus/ Mikko Junes


"Pystymetsä ja laakeeta peltoo, maisema herättää jumalan pelkoo.
Täällä taivas roikkuu uhkaavana, päittemme yllä.
Oot nuori ja rauhaton sydän, kyllästynyt tähän kuolleeseen kylään.
Kun maltat mielesi pääset maailmaan kyllä..."


(san. Jukka Poika)

 
 
Kylän nettisivusto Launosnet otettiin käyttöön talvella 2002.
 
Launosten juhlakirja julkaistiin vuonna 2011.