Päivitetty 21.12.2010
 

 

ANALOGI-sivusto:

  Etusivu
  Arkisto
  Yhteys- ym. tiedot
  Kirkon kentältä
  Poimintoja
  Tekstejä (web)

 

Seurakuntien
sivuille:

  Hamina
  Hämeenlinna
  Kotka
  Lahti
  Lappeenranta
  Tampere
  Turku

 

Muita linkkejä:

  Hyvinkään kirkon kuoro


Kirkossa tilaa homoseksuaaleille
(Analogi 6/2010)

Metropoliitta Ambrosiuksen mielestä myös homoseksuaalista elämäntapaa tulee arvostaa. Hän puhui YLE:n A-tuubi-ohjelmassa 20. lokakuuta ortodoksisen kirkon suhtautumisesta homoseksuaalisuuteen.

Ambrosius ei pidä ongelmana julkisesti homoksi tunnustautuvan vihkimistä papiksi. Kirkko ei kysele ihmisten seksuaalista suuntautumista, jos he haluavat tulla kirkon palvelukseen.

– Ymmärrämme sen, että tämän päivän maailmassa ihmisillä on erilaisia näkökulmia elämänarvoihin ja myös ihmisyyden syviin peruskysymyksiin, johon myös seksuaalisuus liittyy. Ja kirkossa pitäisi olla tilaa ja ihmisarvoista elämää jokaiselle ihmiselle, hän sanoo.

Homopapin ei metropoliitan mielestä pitäisi saada osakseen syrjintää kirkossa, ja hän kertoo ymmärtäneensä, ettei näin tapahdukaan. Silti näitä kaikille kirkoille herkkiä kysymyksiä on hyvä pohtia yhdessä.

Kodinsiunaamisrukous

Ambrosius viittaa kodinsiunaamisen rukoukseen, kun hän pohtii, saako ortodoksinen pappi halutessaan siunata homopariskunnan.

– Mitä sitten tulee parisuhteitten siunaamiseen, meidän kirkossamme on kodinsiunaamisperinne, ja kyllä jokainen pappi siunaa kodin aina, kun sitä pyydetään, oli kotona sitten heteropari tai homopari tai sitten yksittäisiä ihmisiä tai ihmisiä, jotka ovat avoliitossa.

Homopariskunnan avioliiton siunaamisesta Ambrosius sanoo, ettei siitä päättäminen kuulu ortodoksisessa kirkossa yhdelle papille tai piispalle, mutta jos sellainen tulee aikanaan ajankohtaiseksi, niin siitä keskustellaan Suomen kirkossa yhteisesti ja myös ortodoksisten kirkkojen kesken.

Kirkko ei ole moraalipoliisi

Metropoliitta suhtautuu homoseksuaalisuuden pitämiseen syntinä torjuvasti ja sanoo, ettei kirkko ole mikään moraalipoliisi. Hän myös toteaa, että usein ne, jotka leimaavat homoseksuaalisuuden synniksi, siteeraavat vain jotakin yksittäistä raamatunkohtaa. Raamattu on ortodoksisessa perinteessä nimenomaan kirkon kirja, eikä sieltä voi irrottaa yksittäisiä raamatunlauseita erilleen kokonaisuudesta. Homous kuuluu Jumalan luomistyöhön.

– Homoseksuaalisuus on tämän ajan tärkeä kysymys, ja silloin jokaisen ihmisen, riippumatta hänen omasta orientaatiostaan, täytyy oppia kunnioittamaan myös Jumalan luomistyön moninaisuutta. Kirkon tehtävä on antaa ihmisille toivoa ja luottamusta ja rakkautta tulevaisuuteen ja myös olla mukana ihmisten iloissa ja murheissa.

Homoparien avioliiton mahdollista kirkollista siunaamista tulevaisuudessa Ambrosius ei halua arvioida, koska kysymys on kulttuurissamme kipeä, mutta ilmaisee valmiutensa keskustella asiasta millä tahansa foorumilla.
Jollei koneellasi ole Adobe Reader -ohjelmaa, voit
ladata sen tästä:

Adobe

 

© Mikko Junes 2006 - mikko.junes @ loppilainen.com